standard-2

A'dan Z'ye Nmap

4ptermiX

Yüzümde sahte gülücükler..
Admin

Port ve Servis Taramaları

Aktif bilgi toplamanın en etkin kullanıldığı alanlardan biri port ve servis taramalarıdır. Portlar üzerinde çalışan servislerde bulunan zafiyetlerin, doğrudan sunucuyu etkilediği durumlar olabilir.

İnternet dünyasında en çok tercih edilen network keşif yazılımlarından biri nmap'tir. Nmap üzerinde bulunan modüller sayesinde esnek aramalar yapabilir. Nmap ile port taraması, servis keşfi, versiyon ve işletim sistemi tespiti gerçekleştirebilir. Sahip olduğu script seçenekleri sayesinde güvenlik testleri de yapabilirsiniz.

Nmap Kali işletim sistemiyle birlikte kurulu gelmektedir. Farklı bir işletim-sistemi/dağılıma kurmak isterseniz www.nmap.org/download.html adresinden kurulum adımlarını izleyebilirsiniz.

Nmap'in kullanım yapısını kısaca inceleyelim.

nmap {tarama} {opisyonlar} {hedef}

Nmap Hedef Belirleme

Hedefi farklı boyutlarda belirleyebilirsiniz.

İlk olarak ben varsayılan IP adresi taraması yapacağım için 192.168.1.1 IP adresini kullanacağım sizler cmd'ye ipconfig yazarak kendi IP adresinizi nmap'te tarata bilirsiniz.

nmap 192.168.1.1 → Sadece tek bir IP adresi için tarama yapar

nmap 192.168.1.1-15 → 1 ile 15 IP'leri dahil olmak üzere 16 IP adresini tarar

Aşağıdaki görselde anlattığım taramalar mevcuttur.

nmap google.com → domain taraması yapar

nmap -iL iplist.txt → iplist.txt dosyasında yer alan IP'leri tarar

Nmap Keşif Çalışması

nmap -sP 192.168.1.0/24 → Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PS 192.168.1.0/24 → TCP - SYN Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PA 192.168.1.0/24 → TCP - ACK Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PE 192.168.1.0/24 → ICMP Echo Request ile analiz gerçekleştirir

nmap -PU 192.168.1.0/24 → UDP Ping ile anali gerçekleştirir

nmap -PR 192.168.1.0/24 → Arp Ping ile analiz gerçekleştirir

nmap --traceroute 192.168.1.0/24 → Paketin yol analizini yapar

nmap -R 192.168.1.0/24 → IP adresinden hostname keşfi gerçekleştirir

nmap --system-dns 192.168.1.0/24 →İşletim sistemindeki DNS serverları kullanır

Port Tarama
Nmap'te yapacağınız port taramalarında portların durumunu ifade eden 6 farklı tanımlama vardır.

open →
closed →
filtered →
unfiltered →
open | filtered →
closed | filtered →

Port Tarama Teknikleri
Bir TCP oturumunun başlaması için 3'lü el sıkışmanın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Öncelikle A ile B'nin haberleşmesi için gereken üçlü el sıkışmayı anlayalım. A'nın istemci, B'nin ise sunucu olduğunu varsayalım.
A'dan B'ye SYN paketi gider. B eğer bunu başarıyla alırsa, SYN paketinin yanına ACK ekler. Yani SYN+ACK cevabıyla birlikte A'ya gönderir. A bu paketi başarıyla alırsa, aldığı paket bilgileriyle birlikte ACK cevabını B'ye gönderir ve TCP oturumu başlamış olur.

SYN Scan
Nmap için varsayılan olarak bulunan bu tarama tekniği oldukça hızlıdır. Portların Taranması sonucu dönen cevaplar open, closed ya da filtered olacaktır.

nmap -sS google.com
nmap -sS -p22,25,80 google.com

TCP Connect Scan
SYN Scan işleminin aksine hedef ile üçlü el sıkışma yapılır. Tarama işleminin mantığını anlayalım. Hedef gönderilen SYN paketine karşılık olarak RST+ACK geliyorsa portun kapalı; eğer SYN+ACK geliyorsa portun açık olduğu anlaşılır. ACK cevabı gönerilip,tarama tamamlanır

nmap -sT youtube.com

UDP Scan
UDP portlarının açık ya da kapalı olduğunu analiz etmek için kullanılır. Eğer UDP paketine gelen cevap "ICMP Port Uncreacable" ise portun kapalı olduğu; UDP paketi ise açık olduğu anlaşılır.

Port Belirleme
Nmap ile tarama sırasında hedef portu da belirleyebilirsiniz.

nmap -sS -p80 gogle.com → Sadece 80 Portunu tarar

nmap -sS -p1-100 google.com → 1 ile 100 arasındaki portları tarar

nmap -sS -p1,55,155 google.com → 1,55 ve 155 portlarını tarar.

nmap -sS -p- google.com → 65535 portun hepsini tarar.

Servis ve Versiyon Keşfi
Hangi portların açık olduğunu ve üzerinde servisler çalıştığını öğrendik. Ancak elde ettiğimiz sonuçlar bize yeterli değil Açık portlarda, çalışan servisler ve bunların versiyonlarını bilmemiz gerekir. -sV parametresi ile birlikte versiyon taramasıda gerçekleştirilir.
nmap -sS -sV google.com

İşletim Sistemi Keşfi
nmap -sS -O google.com - İşletim sistemi analizi

nmap -sS -A google.com - İşletim sistemi ve versiyon keşfi

Script Motoru
nmap -sC google.com - Tarama esnasında Tüm scriptleri kullanır

nmap --script "http*" - HTTP ile başlayan scriptleri kullanır

Arkadaşlar bazı taramaların resmini bırakamadım çünkü nmap uzun süren araştırmadan sonra wifi'mi kesiyor bu konuda bu kadar anlattım diğer konuda daha fazlasını anlatmaya çalışacağım ileri seviye nmap kullanımı Hepinize iyi günler.

MARJİNAL

MARJİNAL OFFİCİAL
Admin

Port ve Servis Taramaları

Aktif bilgi toplamanın en etkin kullanıldığı alanlardan biri port ve servis taramalarıdır. Portlar üzerinde çalışan servislerde bulunan zafiyetlerin, doğrudan sunucuyu etkilediği durumlar olabilir.

İnternet dünyasında en çok tercih edilen network keşif yazılımlarından biri nmap'tir. Nmap üzerinde bulunan modüller sayesinde esnek aramalar yapabilir. Nmap ile port taraması, servis keşfi, versiyon ve işletim sistemi tespiti gerçekleştirebilir. Sahip olduğu script seçenekleri sayesinde güvenlik testleri de yapabilirsiniz.

Nmap Kali işletim sistemiyle birlikte kurulu gelmektedir. Farklı bir işletim-sistemi/dağılıma kurmak isterseniz www.nmap.org/download.html adresinden kurulum adımlarını izleyebilirsiniz.

Nmap'in kullanım yapısını kısaca inceleyelim.

nmap {tarama} {opisyonlar} {hedef}

Nmap Hedef Belirleme

Hedefi farklı boyutlarda belirleyebilirsiniz.

İlk olarak ben varsayılan IP adresi taraması yapacağım için 192.168.1.1 IP adresini kullanacağım sizler cmd'ye ipconfig yazarak kendi IP adresinizi nmap'te tarata bilirsiniz.

nmap 192.168.1.1 → Sadece tek bir IP adresi için tarama yapar

nmap 192.168.1.1-15 → 1 ile 15 IP'leri dahil olmak üzere 16 IP adresini tarar

Aşağıdaki görselde anlattığım taramalar mevcuttur.

nmap google.com → domain taraması yapar

nmap -iL iplist.txt → iplist.txt dosyasında yer alan IP'leri tarar

Nmap Keşif Çalışması

nmap -sP 192.168.1.0/24 → Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PS 192.168.1.0/24 → TCP - SYN Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PA 192.168.1.0/24 → TCP - ACK Ping ile analiz gerçekleştirir.

nmap -PE 192.168.1.0/24 → ICMP Echo Request ile analiz gerçekleştirir

nmap -PU 192.168.1.0/24 → UDP Ping ile anali gerçekleştirir

nmap -PR 192.168.1.0/24 → Arp Ping ile analiz gerçekleştirir

nmap --traceroute 192.168.1.0/24 → Paketin yol analizini yapar

nmap -R 192.168.1.0/24 → IP adresinden hostname keşfi gerçekleştirir

nmap --system-dns 192.168.1.0/24 →İşletim sistemindeki DNS serverları kullanır

Port Tarama
Nmap'te yapacağınız port taramalarında portların durumunu ifade eden 6 farklı tanımlama vardır.

open →
closed →
filtered →
unfiltered →
open | filtered →
closed | filtered →

Port Tarama Teknikleri
Bir TCP oturumunun başlaması için 3'lü el sıkışmanın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Öncelikle A ile B'nin haberleşmesi için gereken üçlü el sıkışmayı anlayalım. A'nın istemci, B'nin ise sunucu olduğunu varsayalım.
A'dan B'ye SYN paketi gider. B eğer bunu başarıyla alırsa, SYN paketinin yanına ACK ekler. Yani SYN+ACK cevabıyla birlikte A'ya gönderir. A bu paketi başarıyla alırsa, aldığı paket bilgileriyle birlikte ACK cevabını B'ye gönderir ve TCP oturumu başlamış olur.

SYN Scan
Nmap için varsayılan olarak bulunan bu tarama tekniği oldukça hızlıdır. Portların Taranması sonucu dönen cevaplar open, closed ya da filtered olacaktır.

nmap -sS google.com
nmap -sS -p22,25,80 google.com

TCP Connect Scan
SYN Scan işleminin aksine hedef ile üçlü el sıkışma yapılır. Tarama işleminin mantığını anlayalım. Hedef gönderilen SYN paketine karşılık olarak RST+ACK geliyorsa portun kapalı; eğer SYN+ACK geliyorsa portun açık olduğu anlaşılır. ACK cevabı gönerilip,tarama tamamlanır

nmap -sT youtube.com

UDP Scan
UDP portlarının açık ya da kapalı olduğunu analiz etmek için kullanılır. Eğer UDP paketine gelen cevap "ICMP Port Uncreacable" ise portun kapalı olduğu; UDP paketi ise açık olduğu anlaşılır.

Port Belirleme
Nmap ile tarama sırasında hedef portu da belirleyebilirsiniz.

nmap -sS -p80 gogle.com → Sadece 80 Portunu tarar

nmap -sS -p1-100 google.com → 1 ile 100 arasındaki portları tarar

nmap -sS -p1,55,155 google.com → 1,55 ve 155 portlarını tarar.

nmap -sS -p- google.com → 65535 portun hepsini tarar.

Servis ve Versiyon Keşfi
Hangi portların açık olduğunu ve üzerinde servisler çalıştığını öğrendik. Ancak elde ettiğimiz sonuçlar bize yeterli değil Açık portlarda, çalışan servisler ve bunların versiyonlarını bilmemiz gerekir. -sV parametresi ile birlikte versiyon taramasıda gerçekleştirilir.
nmap -sS -sV google.com

İşletim Sistemi Keşfi
nmap -sS -O google.com - İşletim sistemi analizi

nmap -sS -A google.com - İşletim sistemi ve versiyon keşfi

Script Motoru
nmap -sC google.com - Tarama esnasında Tüm scriptleri kullanır

nmap --script "http*" - HTTP ile başlayan scriptleri kullanır

Arkadaşlar bazı taramaların resmini bırakamadım çünkü nmap uzun süren araştırmadan sonra wifi'mi kesiyor bu konuda bu kadar anlattım diğer konuda daha fazlasını anlatmaya çalışacağım ileri seviye nmap kullanımı Hepinize iyi günler.
Hide al